Nutreturi combinate

 

Porcine

Porcii din rasele mixte sunt buni atât pentru reproductie cât si pentru îngrasare si carcasa, porcii de carne sunt crescuti aproape exclusiv pentru carcasa iar porcii chinezesti din rasele de reproductie ofera cele mai mari recolte: între 14 si 17 purcei la o singura fatare.

 

 


 

Pasari

Carnea de pasare ocupa un loc important în alimentatia omului datorita calitatii sale. În comparatie cu celelalte animale domestice producatoare de carne, pasarea prezinta avantajul de a furniza, datorita greutatii ei corporale reduse, carne mereu proaspata.

 

 


 

Bovine

Bovinele au cateva particularitati de hranire diferite de ale altor categorii de animale date de specificul consumului si al digestiei. Prin capacitatea mare a tubului digestiv, in special a rumenului, bovinele pot consuma cantitati mari de nutreturi de volum, uneori exclusiv mai ales la niveluri mici de productie. Particularitatile de hranire la bovine sunt date in special de specificul digestiei sub actiunea microflorei, indeosebi la nivelul rumenului. Este vorba de procese complexe de degradare si de sinteza prin intermediul carora bovinele isi asigura cea mai mare parte din elementele nutritive.
Procesele fermentative antreneaza toate substantele organice componente ale nutreturilor (glucide, lipide, proteine). Digestia glucidelor presupune un intreg sir de reactii cu un numar mare de compusi intermediari, finalizandu-se in produsii unui amestec de acizi grasi volatili: acetic, propionic, butiric, in cantitati mai mici (izo)valerianic, izobutiric. La ratii obisnuite proportia acidului acetic este de 60-70%, propionic 15-20%, butiric 10-15%.
Principalul factor care determina proportia in acizi grasi volatili este structura ratiilor. De exemplu, la folosirea unor ratii cu mai multe fanuri si grosiere, ponderea acidului acetic creste, in timp ce la folosirea unor ratii mai bogate in concentrate creste ponderea acidului propionic si butiric.
 
Powered By Expert Online | © 2022 Prodrefra